Detekt debuterer med album baseret på anormale hjertelyde

 

En sjælden LP fra 60’erne med indspilninger af hjertefejl blev startskuddet for bandet Detekt, der tirsdag den 13. december debuterede med albummet Kardia. På debuten danner hjertelydene klangbund i et elektronisk og melankolsk univers, hvor livet og dets forgængelighed tematiseres.

Hjerte rimer på smerte, og lige siden historiens første popsang blev skrevet, er det rytmisk bankende organ, vi bærer inde i os, blevet besunget som symbolet på (ulykkelig) kærlighed. På Detekts debutalbum Kardia spiller hjertet også den helt centrale rolle, men her er det en helt anden symbolik, der manes frem. De 13 numre på ‘Kardia’ kredser nemlig både tekst- og lydmæssigt om hjertet som det organ, der helt konkret giver liv med sin taktfaste pumpen, men også symbolsk peger på døden som et eksistentielt grundvilkår – for eksempel når hjertet har en fejl, og lydene bliver skæve.

Incitamentet til ‘Kardia’ var fundet af en sjælden plade fra 60’erne, som var beregnet til at undervise læger i at detektere hjertefejl. De skævtbankende hjerterytmer fascinerede Lars Meiling, Andreas Halberg og Frederik Schumann, som tilsammen udgør Detekt, i så høj grad, at det ledte til idéen om at skabe et album med udgangspunkt i det arytmiske lydunivers fra hjerte-pladen: “Vi elsker gamle plader, samples og mærkelige lyde, og ‘Kardia’ rummer det hele. Vores musik er både organisk og vibrerende, nørdet og klaustrofobisk: Lidt som at høre Kraftwerk synge Aphex Twin-sange i David Lynchs kælder,” udtaler Lars Meiling.

Links:
 
Facebbok: Detekt